Hoe houd je je koffie lekker vers?

verse koffie vers houden

Bij mijn oma gold vroeger: 'Als je koffie van vandaag wilt, dan moet je mórgen komen.'

Het was destijds blijkbaar heel normaal om 'oude' koffie gewoon te serveren. Brrr, ik moet er niet aan denken.

Ik heb mijn koffie het liefst supervers en net gezet. Mijn Douwe Egberts koffiezetapparaat schakelt zichzelf zelfs uit na 45 minuten. Alsof het zeggen wil:

Zo, als je de koffie nu nog niet op hebt, houd ik het ook niet meer warm voor je. Maak maar nieuwe, verse koffie!'

Wat is eigenlijk het verschil tussen verse koffie en 'oude' koffie?

Vers gezette koffie is het lekkerst, omdat de smaak dan het meest optimaal is. Er zijn zelfs mensen die zeggen dat koffie die ouder is dan 30 minuten al niet meer lekker is. Maar dat vind ik zelf een beetje overdreven. Anderen zeggen dat je koffie kunt drinken tot zo'n 2 uur nadat het gezet is. Ik denk dat de waarheid ongeveer in het midden ligt.
Koffie die langer geleden is gezet kan bitter van smaak worden, een beetje olie-achtig en ranzig. Dat komt door allerlei chemische processen die plaatsvinden.

N.B. de kwaliteit van de koffiebonen die je gebruikt speelt hierbij trouwens ook een rol. Hoe beter de koffiebonen, hoe langer je koffie lekker blijft smaken.


Hoe houd je je koffie vers?

Er zijn diverse methodes om je net gezette koffie vers te houden.

Verse koffie met een thermoskan

De simpelste en goedkoopste methode is een thermoskan vullen met heet water zodat hij lekker warm is. Vervolgens gooi je hem leeg en doe je er de verse koffie in.

Verse koffie met behulp van een percolator

In hotels werken ze vaak met zogenoemde percolators. Een percolator bestaat uit een waterreservoir en een filtersysteem.

Als je de percolator aanzet gaat het water koken. Op het kookpunt wordt het water via een pijpje omhooggestuwd en opgevangen door het koffiefilter. Vervolgens wordt het water via het filter over de koffie gedruppeld.

Zeker bij dubbelwandige percolators blijft de koffie lang vers en lekker.

Verse koffie met een warmhoudplaatje

Deze methode noem ik, maar heeft een beetje een slechte naam! Want als je verse koffie op een warmhoudplaatje zet, dan gaat de koffie 'circuleren' en komen er zuren vrij. En daar wordt de koffie onder andere bitter van, en de koffie kan 'aangebrand' gaan smaken.


Conclusie over Hoe houd je je koffie lekker vers?

In het algemeen kun je stellen dat verse koffie, koffie is die niet meer dan 30 minuten oud is. Je kunt dit enigszins verlengen met een thermoskan of een percolator.

Maar het simpelste vind ik: gewoon niet te veel koffie zetten, en als je nog wat wilt, een nieuwe pot maken!

Hoe bewaar jij je gezette koffie? En hoe lang bewaar jij je koffie na het zetten?

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *