Kopje koffie: het wordt ook wel een bakkie troost genoemd!

Een kopje koffie of een mok koffie. Het verschilt per persoon waaruit ze hun koffie het liefst drinken. Je kunt je kopje koffie ook buiten de deur drinken.
kopje koffie
Een kopje koffie vind ik persoonlijk het lekkerst. Niet voor niets zong VOF de Kunst over 'Een kópje koffie'* en niet 'Een mok koffie'! Dus ik bedoel maar.

Maar er zijn veel mensen die zweren bij een mok om hun koffie uit te drinken. Een mok koffie is wat informeler dan een kopje koffie. Een kopje koffie, vaak op een schoteltje, doet wat officiëler aan.

Een kopje koffie

Een koffiekopje is meestal gemaakt van keramiek, en onderdeel van een set! Een koffiekopje heeft aan één kant een soort lus, die je gebruikt om je kopje koffie vast te houden. Bij het kopje hoort een bijpassend schoteltje. Ik vind het leuk om die in de kringloopwinkels te zoeken. Hoe kitscheriger het kopje, hoe mooier ik het vind.

Kopje koffie met speciale tekst

Je hebt ook kopjes met speciale teksten. Zo heb ik een set van vier kopjes met daarin de namen van de seizoenen! En ik drink ook echt een kopje koffie uit het júíste kopje. Op het moment gebruik ik dus het kopje met daarin 'Winter'! Ik heb ook kopjes gezien met:

 • Gefeliciteerd
 • Voor oma
 • Voor opa
 • Voor mama
Voor vaders heb ik ze nog niet gezien! Ik overweeg om kopjes met Gefeliciteerd er op te gaan sparen. Maar het lijkt me ook leuk om koffiekopjes met de dagen van de week er op te sparen. Helaas weet ik niet of die bestaan.

kopje koffie
Eén van mijn koffiekopjes!

Speciale koffiekopjes

Een kopje koffie drinken kan heel specifiek zijn. Zo zijn er er speciale kopjes voor de koffiesoorten Espresso en Capuccino. Zelf drink ik altijd gewone filterkoffie. Ik heb dus geen speciale formaten voor mijn dagelijkse kopje koffie.

Kopje koffie drinken buiten de deur

Nederlanders drinken graag een kopje koffie buiten de deur. Dat vinden we gezellig! Bij de Hema heb je al een kopje koffie voor 1 euro als je voor 10 uur komt. Bij de V&D wordt een kopje koffie alsmaar duurder. Inmiddels kost een normaal kopje koffie al 2,35!

Kopje koffie: wat kost dat?


De gemiddelde prijs van een kopje koffie ligt rond de 2 euro. Het goedkoopste kopje koffie kost denk ik 1,75. Maar dat ligt ook aan waar je woont. In Amsterdam betaal je meer voor een kopje koffie dan in de Achterhoek.

Wat kost een koffiekopje?

De prijzen van koffiekopjes verschillen enorm. Bij bijvoorbeeld de Bijenkorf betaal je 9,95 voor een koffiekopje met schotel. Voor een Capuccino kop en schotel betaal je 11,95. Bij bol.com betaal je voor een set van 6 vrolijke koffiekopjes met stippen maar 21,99. Koffiekopjes zijn er dus in alle prijsklasses, en er is voor elk wat wils.

Betekenis van een kopje koffie

Een kopje koffie staat voor veel mensen voor een moment van rust. Van even genieten. Of voor gezellig praten. Zo drink ik elke maandagmorgen koffie met twee andere moeders. Dat is supergezellig, en bovendien is het heel fijn om ervaringen uit te wisselen over opvoeden en de kinderen. In de rubriek Koffiepaspoort kun je lezen wat koffie voor anderen betekent!

Koffie mok

Een koffiemok is veel groter dan een koffiekopje. Er kan dan ook veel meer koffie in. Mokken zijn bovendien vaak van dikker materiaal gemaakt, en zijn daardoor steviger. Wat je ziet bij koffiemokken is dat ze vaak een specifieke opdruk hebben. Zo gaf ik mijn man een mok van de Action met daarop een plaatje van een superman en de tekst 'Superdad'. Bedrijven gebruiken mokken ook graag als reclame middel!

Ik drink mijn thee wel uit een mok, maar mijn koffie dus niet.

Zoals ik al zei: 'Doe mij maar een kopje koffie!'

Drink jij je koffie uit een mok of kopje?

VOF de Kunst: Een kopje koffie


( Hide )
 1. Doe mij ook maar een kopje. die dikke randen van die mokken staan me echt tegen. En die heel grote mokken vind ik ook niet lekker drinken. Ik heb wel espressokopjes die gebruiken we altijd in de vakantie. Zijn hele fijne kopjes van K.L.M. Ook met een schoteltje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had aan de dikke randen nog niet gedacht, maar die vind ik ook niet prettig. Wat leuk dat je voor de vakantie aparte kopjes hebt!

   Verwijderen
 2. Van mij mag koffie in een mok en dat komt dan voornamelijk door de hoeveelheid die erin kan. Ik ben namelijk nogal een koffieleut en ik drink dan ook graag grote hoeveelheden koffie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In een mok kan inderdaad veel meer! Ik vind dat juist niet fijn. Maar ik moet ook niet té veel koffie drinken, want dan word ik helemaal trillerig. Drie kleine kopjes is mijn maximum.

   Verwijderen
 3. Wij hebben een paar van die grote café-koppen meegenomen voor een "grand creme". Soms gebruik ik die en dat geeft een vakantiegevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geef mij ook maar mokken. Hier ook grote koffiedrinkers en dan met name zoonlief en mijzelf.Man drinkt ook wel maar niet zoveel als ons. Zelfs visite,welke rang of stand ze mogen zijn, krijgen gewoon een mok.
  Groet, Wilkma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat herken ik. Ik geloof niet dat er nog veel mensen zijn die voor bezoek speciaal kopjes en schoteltjes gebruiken. Ik krijg daardoor (helaas) vaak koffie uit een mok!

   Verwijderen

© all rights reserved
made with by templateszoo