De gemiddelde prijs van een kopje koffie is 2,-
Hoeveel winst wordt er door een café/restaurant eigenlijk gemaakt per kopje koffie?
Daar was ik wel benieuwd naar! In het boek No nonsense espresso zetten ze op een rij.
Kostprijs per kopje koffie
- Inkoop koffie 9 tot 11 cent
- Afschrijving koffieapparaat 3 tot 5 cent
- Onderhoud machine 3 tot 5 cent
- Suiker 1 cent
- Overig (personeel) 10 tot 20 cent
- Totaal 26 tot 45 cent
Op z'n duurst kost een kopje koffie een horeca gelegenheid dus 45 cent. Met een gemiddelde prijs van 2 euro per kopje koffie is dat dus een winst van 1,50 per kopje koffie. Niet slecht lijkt me!
Je zou er spontaan van thuis blijven en zelf koffie maken.
Wat betaal jij gemiddeld voor een kopje koffie buiten de deur?
In de optelsom hierboven wordt er niet berekent dat een horecabedrijf nog andere kosten heeft zoals de huur en belastingen. Ook melk staat er niet in, al zal dat qua kosten meevallen.
BeantwoordenVerwijderenEen kopje koffie thuis is en blijft natuurlijk veel goedkoper. Zo nu en ergens een kopje koffie drinken kan wel heel gezellig zijn. Zeker als je in leuk gezelschap bent.
Ik drink ook graag een kopje koffie buiten de deur. Ik vind dat gezellig. Maar volgens de berekening van No Nonsense Espresso vind ik het relatief duur.
VerwijderenHelaas drink ik alleen thee. In de bibliotheek van Delft betaal ik voor een groot glas muntthee, honing, klein koekje 2,30
BeantwoordenVerwijderenHeel gezellige bibliotheek. Leuke verwennerij.
Ik hoop dat er ooit weer eens een tijd komt dat ik een goede kop espresso zal gaan drinken.
Zolang de cystes in de lever en de nier er zijn, blijf ik er van af.
Die som is wel heel kort door de bocht genomen. Wat dacht je van de overheadkosten. Maar scoren doe je natuurlijk wel met je artikeltje...
BeantwoordenVerwijderenDaarbij is 9 tot 11 cent inkoop van koffie wel heel goedkoop. Ik weet niet waar jij je koffie drinkt, maar dat is veel te weinig. Inkoop van koffie per kopje is al gauw 18 tot 22 cent voor ECHT goede koffie. Personeelskosten liggen ook vele malen hoger. Misschien niet bij de V&D maar wel bij een echte koffiezaak. Een beetje Barista verdient al gauw 1900 bruto per maand.
BeantwoordenVerwijderenUiteindelijk met alle andere kosten aan huur, belasting, energie, verzekeringen, onderhoud, faciliteiten, schoonmaak, investeringen, lening bank etc etc, kom je hooguit op een winstmarge in de eerste 5 jaar op slechts 10% uit.
Beetje jammer dat je de horeca mensen hier als geldwolven neerzet... Voor oprecht en gastvrij werk en hard werk, mag best betaald worden. Ik weet zeker dat jouw kopje koffie thuis verreweg niet zo lekker smaakt als die van een echte Barista... ;-)
Als je puur naar de productie kosten kijkt en de vaste kosten niet meetelt, klopt het redelijk.
BeantwoordenVerwijderenAls je uitsluitend kopjes koffie verkoopt, moet je er heel wat wegzetten om er iets aan over te houden.
wat een interessante discussie, we hebben hier veel aan voor onze economie presentatie
BeantwoordenVerwijderenAls mosterd na de maaltijd is het mooi dat de reacties zonder ondersteunende verwijzingen zijn terwijl het artikel dat wel heeft (namelijk naar no nonsence espresso).
BeantwoordenVerwijderenBeste Dolf, een maand te laat maar kon het niet laten te reageren. No Nonsence gaat niet op voor de horeca. De koffie bonen die ik gebruik in mijn restaurant zijn 5*, kosten zijn 34ct per kopje. Voor mijn ontbijt koffie apparaat gebruik ik 3* bonen en die zitten op 20ct het kopje. Ofwel 2 tot 3 (bijna 4) maal zo hoog als de kosten die No Nonsence aangeeft. Met een beetje ervaring in bedrijfsvoering zal je de reacties hierboven niet wegschrijven als niet ondersteund. Helaas is het niet zo zwart wit, niet zoals thuis een kop koffie zetten. In de 20 minuten die een gast zijn of haar koffie drinkt in mijn restaurant heb ik wel een voltallig personeel rondlopen, die 1 soms 2x langskomt om een re-fill aan te bieden. Dit wordt alleen afgewezen omdat het kopje koffie 2 euro kost, maar toch blijven ze zitten om te genieten van het uitzicht, de muziek en het glimlachende personeel. Je moet niet vergeten dat deze overhead kosten er altijd zijn. Alles wat je ziet, proeft, ruikt, voelt en hoort zit een prijskaartje aan.
VerwijderenLees anders deze berekening eens: http://www.telegraaf.nl/incoming/22228488/___Horeca_duur____.html
Misschien moet je dit artikeltje even lezen ....
BeantwoordenVerwijderenhttp://horeca-advies.nl/winst-horecabedrijf/
En verder vooral thuis koffie blijven drinken.
In de supermarkt heb je ook verlichting, ventilatie, verwarming, radio, personeel en mooi uitzicht op het publiek dat voorbij loopt. Daar kan je meestal gratis een kopje koffie tappen uit de automaat.
VerwijderenBenepen kruideniers mentaliteit van de Nederlander die in de supermarkt gratis kopjes koffie in kartonnen bekertje slurpen en lopen te jammeren dat het leven zo duur is geworden.
VerwijderenBenepen kruideniers mentaliteit van de Nederlander die in de supermarkt gratis kopjes koffie in kartonnen bekertje slurpen en lopen te jammeren dat het leven zo duur is geworden.
Verwijderenja ik ben ook blijk dat ik geen horeca zaak met jou hoef te beginnen en voor je werken zou ik al helemaal niet doen haha
BeantwoordenVerwijderen