Civetkoffie: koffie uit poep

kopi luwak
Soms hoor je dingen, die je bijna niet kunt geloven.

Zoals dat er koffie bestaat die uit poep is gemaakt. En het is nog hartstikke duur ook.

Er zijn zelfs twee verschillende soorten poepkoffie:

 • Koffie van olifantenpoep
 • Koffie van kattenpoep

Koffie van kattenpoep: Kopi Luwak

Zin in een kopje Kopi Luwak? Zo heet de koffie die gemaakt wordt uit kattenpoep. Kopi  is Indonesisch voor koffie, en Luwak is de plaatselijke naam voor de Civetkat.

Civetkat en civetkoffie


Want denk nou niet dat je eigen kat ook geschikt is om je van koffiebonen te voorzien. Het gaat om de Civetkat. Dat is een katachtig roofdier, en hij is dol op rode koffiebessen. Hij lijkt trouwens meer op een valse wasbeer dan op een kat vind ik. (Zie het filmpje onderaan in deze post)

Hij vreet ze met pit en al op, en poept de pit daarna weer uit. En die pit is dus eigenlijk een koffieboon. Doordat de pit door het spijsverteringskanaal van de kat is gereist, is hij extra lekker geworden. Tijdens de stofwisseling krijgt de pit namelijk unieke bestanddelen.

Civetkatten worden speciaal voor dit doel gehouden. Maar de koffiepitten van de katten die in het wild leven schijnen nóg lekkerder te zijn. Het is alleen wel lastig om ze te vinden, want die katten poepen niet op een vaste plek. Koffiebonen van wilde Civetkatten is dan ook nog duurder: 5000 euro per kilo.

Eén kopje Kopi Luwak kost ongeveer 20 euro.

Koffie van olifantenpoep


In een olifantenkamp in Chiang Rai in Thailand krijgen olifanten elke dag Thaise Arabica kersen voorgeschoteld. Nadat de olifanten de pitten hebben uitgepoept, worden de bonen met de hand uit de poep gehaald. Daarna worden ze tot koffie verwerkt.

In onderstaand filmpje zie je de reacties van mensen op de 'kattenkoffie'. Ik zou geen van beide koffies hoeven! De meneer in het filmpje kan dan wel zeggen dat de koffie gewoon gebrand is, maar ik lust het niet!

Zou jij deze koffiesoort kopen of drinken?
( Hide )
 1. Heb je ook gelezen hoe die civetkatten, die geen katten zijn, uit hun natuurlijk habitat worden weggevangen, worden opgesloten in zeer kleine kooitjes en vaak uitsluiten deze bonen krijgen te eten waardoor ze ondervoed raken door dit eenzijdige voedsel voor de rest van hun leven om de wrede mens te dienen die veel geld wil verdienen ten koste van deze mooie diertjes. Dit is pure dierenmishandeling en ik heb er dan ook geen goed woord voor over.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoe weet je nu dat je het niet lust? Is de smaak niet lekker of is het alleen maar het idee dat het door hun darmen is getransporteerd?

  Ik zou het best wel willen drinken hoor. Geen probleem er zal vast geen poepsmaak aan zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is puur het idee over de reis die de koffieboon heeft afgelegd, dat ik de koffie niet blief!

   Verwijderen
 3. Collega heeft het recent mogen proeven. Ze vond het niet bijzonder smaken. Zelf drink ik geen koffie, ik vind alleen de geur al vreselijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor mij betekent de geur van koffie juist gezelligheid! Grappig die verschillen!

   Verwijderen

© all rights reserved
made with by templateszoo