Hoeveel geld geef jij uit aan koffie?

dure koffie
OMG! 500,-  per jaar aan koffie?!
Ik drink filterkoffie.

Daarvoor gebruik ik Douwe Egberts Rood, snelfiltermaling. Eén kopje koffie kost me zo'n 0,07 cent. Per jaar geef ik 43,68 euro uit aan koffie.

Niet veel dus.

Maar koffie kan best duur zijn.

500 euro per jaar aan koffie


De man achter het blog Zakelijk Bezuinigen geeft maar liefst 500,00 euro per jaar uit aan koffie. Zakelijk Bezuinigen wordt geschreven door 'een zakenman op de bezuinigingstour'. Hij wil bewuster omgaan met geld zonder luxe in te leveren.

Toen hij keek waarop hij nog kon bezuinigen viel hem zijn kostenpost 'koffie' op. Die is namelijk behoorlijk hoog. En niet omdat hij buiten de deur koffie drinkt, maar door de soort koffie die hij drinkt. Namelijk Nespresso. De prijs van een Nespresso apparáát is niet eens zozeer het probleem. Maar de cups, vormen een grote kostenpost.

Koffie kosten van Zakelijk Bezuinigen

Zakelijk bezuinigen maakte het volgende overzicht van de bedragen die hij aan koffie uitgeeft


 • Nov 2012 € 87,20 
 • Febr 2013 € 73,20 
 • Apr 2013 € 75,60 
 • Apr 2013 € 73,90 
 • Juni 2013 € 73,20 
 • Sept2013 € 73,80 
 • Okt 2013 € 73,20 
 • Dec 2013 € 24,00 
 • Jan 2013 € 37,20 
 • Febr 2014 € 71,20 
 • Mei 2014 € 73,20 
 • Totaal:  € 735,70

Hoe besparen op de koffie?


Zakelijk Bezuinigen wil op zijn koffie kosten besparen. Maar hoe? En waar moeten alternatieven aan voldoen?

Hij heeft de volgende eisen, gebaseerd op zijn goede ervaringen met Nespresso:

 1. Groot gebruiksgemak
 2. Verschillende smaken
 3. Verschillende typen koffie zoals capuccino en espresso
 4. Goede kwaliteit

Goedkopere cups


Zakelijk Bezuinigen heeft alle goedkope cups getest. Ook de cups die bij de Consumentenbond als beste uit de bus kwamen. Maar geen enkel alternatief haalt het bij de Nespresso-cups qua smaak. Goedkope cups vallen dus af als alternatief. Want ze voldoen niet aan criterium 4.

Traditionele koffiezet-automaten 


Onder traditionele koffiezet apparaten verstaat Zakelijk Bezuinigen een filterapparaat maar ook een Senseo of Cafétière. Maar geen van deze voldoen aan criterium 3: je kunt er geen espresso of capuccino mee maken. En de kwaliteit van vooral de Senseo vindt hij ook matig. Criterium 4 wordt dus ook gehaald.

Een echt espresso-apparaat


In aanschaf is een echt Espresso apparaat duur. Maar de koffie zelf is een stuk prijsvriendelijker. Een kilo goede koffie kost maximaal 20 euro. Daar haal je 120 koppen koffie uit. De koffie is dus minimaal de helft goedkoper. De kwaliteit heb je helemaal zelf in de hand en je kunt verschillende soorten koffie maken.

Zakelijk Bezuinigen concludeert dan ook:

'We hebben ons alternatief gevonden Een espresso-apparaat voldoet aan al onze eisen die we hebben bij een lekker kopje koffie drinken. En is op termijn een stuk goedkoper dan de kosten van een Nespresso-apparaat.'

Hoeveel geef jij per jaar uit aan koffie?
( Hide )
 1. Het was interessant om erachter te komen voor hoeveel geld wij koffie drinken, zonder eigenlijk heel extreem veel te verbruiken. Met 4 bakjes nespresso per dag kom je al aan die 500 euro.

  Alleen het dilemma, wat ga ik doen met die nog in goede staat verkerende Nespresso-apparaat? Daar zijn we het thuis nog niet over eens.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een lastig dilemma Zakelijke Bezuiniger. Ik zou proberen de prima functionerende Nespresso te verkopen en dat geld te gebruiken voor de aankoop van het gewenste apparaat!

   Verwijderen
 2. Ik koop één pak koffie in de twee weken, en daar moet ik het mee doen. Als ik veel bezoek heb gehad dan kom ik wel eens tekort aan een pak.
  Ik zet de koffie in een thermoskan, met filter erop, en dan gekookt water opgieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Niets, want er wordt geen koffie gedronken in huis. De koffieverslaafden nemen zelf hun thermos mee of zetten een pot van hun oploskoffie bij mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoeveel wij aan koffie uitgeven?
  Goede vraag. Ik heb het eerlijk gezegd nooit uitgerekend.
  Behalve koffie drink ik alleen maar water en thee.
  We hebben op heel veel bezuinigd maar niet op koffie. Dat kopje koffie willen we ook niet missen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan ik helemaal voorstellen Zuinige Student. Zo'n kopje koffie is heerlijk.

   Verwijderen
 5. Wij gebruiken 1000 gram koffie per wwek. Altijd het goudmerk van Lidl. Ik drink 3 à 4 mokjes per dag, evenals mijn partner. De rest wordt gedronken door vrienden en klanten. De koffie kost 2,69 euro p.p. dus per jaar ongeveer voor 280 euro aan koffie.

  BeantwoordenVerwijderen

© all rights reserved
made with by templateszoo