Koffie er bij? Blog over koffie, koffie zetten en koffie drinken.

Search

Filterzakjes: welke maat?

filterzakjes: welke maat
Ik heb het regelmatig: dan sta ik in de supermarkt en wil koffiefilters kopen, en dan weet ik weer niet welke maat ik moet hebben.

En vergis je niet: het juiste koffiefilter zakje is belangrijk! Want je kunt nog zulke lekkere koffiebonen hebben, als het koffiefilter niet goed is, zal je koffie minder lekker zijn.

Laten we om te beginnen eens op een rijtje zetten uit welke filterzakjes je allemaal kunt kiezen!

Soorten filterzakjes

 • Je heb koffie filterzakjes die aan de onderkant taps toelopen zoals een ijshoorntje en filterzakjes die aan de onderkant plat zijn
 • Papieren filters
 • Plastic filters die je opnieuw kunt gebruiken
 • Stoffen filterzakjes, ook voor herhaald gebruik
Maar het allerbelangrijkst voor lekkere koffie is de vórm van je filterzakje! Die moet goed passen in jouw koffiezetapparaat.

Wat voor filterzakje moet ik kopen?


Eigenlijk is het antwoord op deze vraag niet eens zo moeilijk: kijk gewoon naar de filterhouder van je koffiezetapparaat. Die heeft het antwoord. De vorm van je koffiezetapparaat bepaalt het soort filterzakje dat je moet kopen. Het filterzakje moet de filterhouder helemaal vullen. Er moet dus geen ruimte over zijn aan de zijkanten, en het filterzakje moet ook niet te groot zijn. 

Maar hoe weet je welke maat filterzakje je moet hebben?


Er zijn 4 standaard maten voor koffiefilters: 1, 2, 4 en 6. Op onderstaand plaatje zie je ze:


filterzakjes welke maat

Maar vaak worden ook deze maten gebruikt: 101, 102, 104 en 106. Lekker verwarrend! Daarom hier onder even een handig overzicht:

 • 101 = 1
 • 102 = 2
 • 104 = 4
 • 106 = 6

Hoe weet ik of ik de goede soort filterzakjes gebruik?


Zoals ze in het Engels zeggen: 'The proof is in the pudding.' Maar in dit geval zit het bewijs van het juiste filterzakje in de koffie. Stel jezelf deze twee vragen:

 1. Is de koffie lekker? 
 2. Zit er geen smurrie van de koffiebonen in je koffie?
Is het antwoord op beide: 'Ja'? Dan heb je het goede filterzakje te pakken!

Koffiefilters kopen 


Elke supermarkt verkoopt koffiefilters, maar ook de Hema verkoopt ze. En je kunt heel makkelijk online bij bijvoorbeeld Albert Heijn filterzakjes kopen.

12 opmerkingen

 1. Ik koop voor mijn simpele koffiezetapparaat altijd koffiefilters van maat 4. Die vouw ik aan alle kanten een klein stukje om. Zo heb je minder kans op een scheurend filter en drab in de koffie.

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Stomme vraag misschien, maar plooien jullie deze dan naar binnen of buiten? Of maakt dit niet uit?

   Verwijderen
 2. Ik gebruik altijd 2 maten n.l 2 en 4. Als we maar met z'n tweeen zijn gebruik ik 2 en als er meer dan 4 kopjes wordt gezet gebruik ik 4. Ons bint zunig. De randjes vouw ik ook altijd om dan heb je geen kans dat het zakje inzakt of omkiept.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de vouwipt Jo en joh! Ik heb wel eens gehad dat de koffie klaar was, en dat het filterzakje dubbel was geklapt! Daardoor had ik waterige koffie met koffieprut er in. Bah.

   Verwijderen
 3. Of je koopt Melita die vallen ook niet om. Ik was er zo flauw van de mijn filters zeker een paar keer per week omvielen en de koffie niet lekker was dat ik melita heb gekocht.
  Deze vallen niet om , zijn stevig en de koffie is lekker. Ik zou zeggen probeer het, en zijn er vergelijkbare maar goedkoper dan hoor ik het graag.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Of je koopt Melita die vallen ook niet om. Ik was er zo flauw van de mijn filters zeker een paar keer per week omvielen en de koffie niet lekker was dat ik melita heb gekocht.
  Deze vallen niet om , zijn stevig en de koffie is lekker. Ik zou zeggen probeer het, en zijn er vergelijkbare maar goedkoper dan hoor ik het graag.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En wat betekent dan de aanduiding 1 x 2 op een Philips koffiezet apparaat?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kleine correctie, de uitdrukking luidt: "The proof of the pudding is in the eating"

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wanneer je het filter tot de helft onder de kraan nat maakt blijft het filter staan en komt dit ten goede van de smaak🙂

  BeantwoordenVerwijderen
 8. > 101 = 1
  > 102 = 2
  > 104 = 4
  > 106 = 6

  Dit klopt niet. Ik heb net een originele Melitta 102 opgemeten: de schuine lengte is bijna 11cm, dus vrijwel exact zo groot als #4. Melitta 1x4 (en de filters 4 van andere merken) zijn ongeveer 1cm hoger; een 102 in de filterhouder van mijn koffiezetter blijft iets onder de rand, 1x4 steekt er zo'n halve centimeter boven uit.

  BeantwoordenVerwijderen