Gezonde koffie: bestaat dat? En is koffie gezond?

is koffie gezond
Gezonde koffie. Bestaat dat eigenlijk wel? Is koffie gezond?

Als kind dronk ik graag koffie bij mijn oma. En dan werden er grapjes gemaakt dat ik van al die koffie kromme benen zou krijgen. Of dat mijn haren er rood van zouden kleuren.

Maar mijn benen zijn nog keurig recht! En mijn haar is ook niet rood geworden.

Is koffie gezond: wat zeggen de wetenschappers?


Er is veel onderzoek gedaan naar de vraag: 'Is koffie gezond?' En de meningen zijn verdeeld. Het ene kamp verwijt koffie allerlei gezondheidsrisico's. Maar het andere kamp wijst juist graag op de gezondheids voordelen van koffie.

In het algemeen wordt nu gezegd dat je gerust koffie kunt drinken. Zonder een vergroot risico op overlijden door bijvoorbeeld kanker of een beroerte.

Wel wordt er vriendelijk geadviseerd een beetje voorzichtig te zijn met koffie als:

 • Je zwanger bent. Kies dan liever voor caffeïne vrije koffie. Caffeïne is namelijk niet zo goed voor de baby.
 • Je een hoge bloeddruk hebt
 • Je bloedsuikerspiegel nogal grillig is.

Koffie en gezondheid


Laten we eens kijken naar het positieve verband tussen koffie en gezondheid!

 • Koffie verkleint het risico op diabetes type 2
 • Koffie beschermt tegen de kans op Parkinson
 • Koffie bevat anti oxidanten. Veel westerlingen krijgen zelfs meer antioxidanten binnen via hun koffie dan via hun voeding! 
 • Koffie bevat voedingsstoffen. Waaronder diverse vitamines B en mineralen. Dit is ook niet zo raar, want koffie komt immers ook van een plant!
 • Koffie verbetert je denkvermogen
 • Koffie verkleint de kans op depressie
 • Koffie kan helpen om lichamelijk beter prestereren. Veel hardlopers drinken graag een kop koffie voor ze gaan hardlopen.
 • Koffie bevordert de vetverbranding. En dat is goed nieuws als je wilt afvallen!
 • De geur van koffie werkt troostend op veel mensen
 • Zwarte koffie bevat maar 2 calorieën

Hoe drink je gezonde koffie?


Wel wordt geadviseerd om je koffie te maken met een filter. Door het filter houd je namelijk cafestol tegen die je cholesterol anders kan verhogen. Daarnaast moet je natuurlijk niet grote scheppen slagroom op je koffie doen! Want dan wordt je koffie ongezond. Drinkt dus niet teveel Turkse koffie of koffie uit een cafétière want dat is slecht voor je cholesterol gehalte!

Gezond koffie drinken: wat is veel?


Wanneer drink je nou veel koffie? Twee tot drie kopjes koffie wordt gezien als gemidddeld. Veel koffie drink je als je 4 of meer koppen koffie drinkt per dag.

Het effect van caffeïne


Ieder mens reageert anders op caffeïne. In het algemeen kun je stellen dat het 6 uur duurt voor de caffeïne uit je systeem is. Dat is handig om te onthouden als je slaapproblemen hebt. Drink in dat geval geen koffie meer, of kies caffeïnevrije koffie.

Koffie gezond: maar met mate


Zoals altijd in het leven, is iets natuurlijk niet gezond als je er veel te veel van neemt. Gezonde koffie bestaat, maar de manier waarop je het klaar maakt, en wat je er vervolgens in doet beïnvloedt de relatie tussen koffie en gezondheid.

Lees ook de post Barista, over professionele koffiemakers!

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner
( Hide )
 1. Uiteraard is koffie drinken gezond. Dat is toch ook mijn mening :) Goede post.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb je al eens bulletproof koffie gedronken? Smaakt heerlijk, al moet ik het niet als ontbijt nemen want dan ga ik teveel stuiteren. En ik kan beter een kleiner kopje ervan nemen. Mijn jongste zoon maakt dit soms als ontbijt en dan geniet ik een kopje mee :-)
  Dat van die rode haren, hoorde ik als kind in de variant met groene haren. Kwam vast doordat er diverse roodharigen in mijn familie rondlopen ;-P
  Ik kreeg als kind al af en toe een kopje koffie met heel veel warme melk. Ik vond dat heerlijk :-)
  Ik vind koffie nog steeds lekker, maar ben er een beetje voorzichtig mee ivm de caffeine.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had hier zelfs nog nooit van gehoord moet ik bekennen... Ik denk niet dat het iets voor mij is als ik het zo lees. Ik ben meer van de slappe bak.

   Verwijderen
 3. Mooi stuk. Ik herinner me nog de tijd,dat de inzichten anders waren. Van de décafe.Zou de mening ooit weer anders worden?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er zijn verschillende manieren om cafeïne uit koffie te halen, en ze zijn niet allemaal even gezond heb ik begrepen. Er kan een boel chemische shit bij gebruikt worden. Er staat niet op de decaf koffie hoe dat is gedaan, dus of cafeïnevrij nu zo'n goede aanbeveling is voor zwangere mensen?
  Ben gek op koffie maar hou het nu wel binnen de perken. Gebruik wel altijd biologische koffie en een niet gebleekt filter. Qua gezonder. En bulletproof koffie vind ik ook heerlijk :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heb ik inderdaad ook gehoord: dat de manier waarmee cafeïne uit koffie wordt gehaald ook weer ongezond kan zijn.

   Verwijderen
 5. Klopt helemaal, maar als je biologische bonen koopt zijn die helemaal veilig, want daar mogen geen chemische stoffen bij gebruikt worden.
  Mijn favoriet is Allegro van Simon&Levelt. Zo lekker!

  BeantwoordenVerwijderen

© all rights reserved
made with by templateszoo