Koffiefilters gebruik je om koffie te zetten met een filterapparaat

Koffiefilters gebruik je bij een koffiefilterapparaat. Je doet filterkoffie in de filter en zet het apparaat aan. Het filter houdt het koffiedik tegen
koffiefilters
Mijn koffiefilters!
Als ik 's ochtends mijn kopje koffie drink, dan drink ik filterkoffie. Gemaakt met mijn Philips Cucina koffiefilterapparaat en papieren koffiefilters.

Papieren koffiefilters

Koffiefilters zijn van papier, en gebruik je in een koffiefilterapparaat.

Maar koffiefilters zijn niet zo maar van willekeurig papier. Ze zijn gemaakt van speciaal papier dat bestaat uit hele kleine deeltjes. Daardoor laten de filters het water door, en houden het koffiedik tegen!

Een huisvrouw vond koffiefilters uit!

Zoals zoveel goede uitvindingen, werden koffiefilters ook uitgevonden door een (huis)vrouw! Op een ochtend in juli baalde Melitta Bentz zo van het koffiedik in haar kopje koffie, dat ze een vloeipapier uit het schoolschrift van haar zoon trok. Dat werd de voorloper van de huidige koffiefilter!

Melitta koffiefilters


Melitta's naam leeft voort, want wie kent niet de Melitta koffiefilters! Net als ik dronk Melitta graag koffie met collega-moeders. Zij complimenteerden haar met haar lekkere koffie zonder koffiedik. Daarom vroeg Melitta een patent aan. En in december van dat jaar startte ze haar eigen moederbedrijf! Haar beginkapitaal was 73 cent. Ik vind het een prachtig, en hoopvol verhaal!

Filtreerpapier


Koffiefilters zijn gemaakt van zogenaamd semipermeabel papier. Dat wil zeggen dat het 'half doorlatend' is. Het laat sommige stoffen door, en andere niet.

koffiefilters
Zo ziet een koffiefilter er van dichtbij uit!

Koffiefilterhouder

De uitvinding van koffiefilters leidde tot de uitvinding van de koffiefilterhouder. Ik kan alleen niet vinden wie die bedacht heeft! Ik heb zelf een leuke oranje, die aan de seventies doet denken. Je ziet hem in de linkerboven hoek van deze post!

Koffie zetten met koffiefilters

Het grootste voordeel van koffie zetten met een koffiefilterapparaat is dat je zelf de sterkte van je koffie kunt bepalen. Je gebruikt daarbij filterkoffie. Douwe Egberts Roodmerk wordt het meest gedronken. Je kunt op twee manieren koffie zetten met koffiefilters:

1. Handmatig koffie zetten


Handmatig koffie zetten met een koffiefilter is het goedkoopst. Je hebt er voor nodig:
 • Een kan
 • Plastic koffiefilter en filterzakje
 • Of een permanent koffiefilter: dan heb je geen papieren koffiefilters meer nodig
Bij de Blokker en Marskramer kun je voor een paar euro een plastic koffiefilter kopen.

2. Elektrisch filterapparaat


Het elektrische filterapparaat werd ruim 40 jaar geleden uitgevonden. Het voordeel is dat je er niet meer bij hoeft te blijven staan. Zo'n apparaat moet koffie in maximaal zes minuten kunnen zetten.

Koffie zetten met een elektrisch filterapparaat begint met een stoot water. Als je het apparaat aan zet wordt het water opgewarmd, en als het goed is komt het met een minimumtemperatuur van 92-96 graden op de koffie! Hoe hoger het wattage van een filterapparaat hoe beter.

Soorten koffiefilters

Ik heb wel eens in de supermarkt gestaan om koffiefilters te kopen. En vervolgens bleken er allerlei verschillende maten te zijn! Afhankelijk van je koffiefilterapparaat heb je namelijk een andere maat koffiefilter nodig. Inmiddels weet ik dat ik een gemiddelde maat koffiefilter nodig heb.

Bruine en witte


Afgezien van het formaat heb je ook koffiefilters in verschillende kleuren: bruine en witte. De witte ogen lekker fris vind ik. Maar ik heb meestal bruine koffiefilters.

Goedkope en dure


Het meest bekend zijn de Melitta koffiefilters. Maar ik koop meestal een huismerk variant. Ik weet eigenlijk niet of koffie uit duurdere koffiefilters lekkerder is of niet.

Koffiepads


Koffiepads zijn natuurlijk eigen geen echte koffiefilters. Maar ergens toch ook weer wel! Een koffiepad is eigenlijk een koffiefilter in een ronde vorm, met de koffie er al in. Dus ik wou hem toch even noemen.

Waar koop je koffiefilters?


Papieren koffiefilters zijn bij alle supermarkten te krijgen. Maar ook wel bij de Blokker en Marskramer bijvoorbeeld.

Je kunt ook online je koffiefilter kopen. Zo hebben ze bij bol.com een geweven koffiefilter voor maar 5,99.

Creatief met koffiefilters


Overigens lenen koffiefilters zich heel goed voor allerlei knutselactiviteiten! Ze worden bijvoorbeeld ook veel gebruikt voor kindertraktaties. Een hele bekende is Beertje Paddington van een koffiefilter. Op de koffiefilter wordt het gezicht van Beertje Paddington getekend. En de hoed is van karton.


Andere knutselideeën met koffiefilters zijn: vlinders maken en bloemen maken.


Wat voor soort filters gebruik jij? Merk je verschil tussen dure en goedkope filters?

Lees ook onze post over hoe je de juiste maat koffiefilter kiest!

( Hide )
 1. Ik gebruik nu nog van de Euroshopper; daar hadden we er een stapel van gekocht doen dat merk eruit ging. Als die opgaan wordt het waarschijnlijk gewoon basic of zo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze bevallen vast goed Jantine, als je een stapel hebt gekocht. Ik vraag me altijd af wat het verschil is met de duurdere koffiefilters! Zouden die bijvoorbeeld efficiënter water door laten druppelen of zo?

   Verwijderen
 2. Ooit kocht ik in een milieuvriendelijke opwelling een metalen filter.Dus geen wegwerp zakjes meer. Helaas na verloop van tijd bleek het toch een bijsmaak te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad jammer Izerina. Koffie met een metalige bijsmaak is natuurlijk niet zo lekker. Zou plastic beter werken?

   Verwijderen
 3. Plastic geeft bepaalde (in kleine hhoeveelheden ) giftige stiffen af, zeker als je deze daagelijks gebuitk ,niet zo'n goed idee,Zelfde geldt voor alle kunstoff gemaakte koffiezetapparaten...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Thuis hebben we een Dolce Gusto maar in de camper gebruiken we een klein koffiezetapparaatje. Daar heb ik van die lieve kleine Melitta filterzakjes voor. Ik had ook nog een paar goedkope huismerk filters mee. Die Melitta filters hebben van die aroma gaatjes. Ik dacht toch echt verschil te proeven!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen

© all rights reserved
made with by templateszoo