Wat zegt je koffiesmaak en apparaat over jou?

koffie ochtendIk zat het na te rekenen, en ik geloof dat ik nu al 10 jaar lang elke maandagochtend koffiedrink met een collega-moeder uit mijn oude straat. In de loop van de tijd kwam er nog een moeder bij, en nu drinken we koffie met z'n drieën. Elke week bij één van ons, van 10 tot 11.30. Het is fijne start van de week! Ik zou dit 'werkoverleg' niet graag missen!

Koffieapparaten


Het grappige is dat we allemaal op een andere manier koffiezetten. De koffie wordt gezet met een:

 • Senseo apparaat

 • Zo'n luxe apparaat dat ook cappuccino's maakt

 • Philips Cucino Filterapparaat (ik)

Koffie in Senseo kopjes, mokken en kringloopservies


Ook de kopjes zijn heel verschillend. Bij de één wordt de koffie geserveerd in kopjes op Senseo formaat, bij de ander in een mok. Ik serveer de koffie in ouderwetse, kitsch kopjes van de kringloopwinkel.

De versnaperingen bestaan o.a. uit:

 • Mozart bonbons

 • Kruidkoek

 • Ontbijtkoek

 • Pepernoten

 • Paaseitjes

 • Mergpijpen

 • Muffins

Maar veel gesnoept wordt er eigenlijk niet.

Wat je koffiesmaak zegt over je persoonlijkheid


De Amerikaanse Dr. Ramani Durvasula observeerde 1000 koffiedrinkers en trok vervolgens conclusies over het verband tussen de koffie die je lekker vindt, en je persoonlijkheid!

Ik drink mijn koffie vrij slap, met koffiemelk en drie schepjes suiker. Volgens Dr. Durvasula betekent dit  het volgende:

 • Ik ben een troostzoeker

 • Ik wil aardig worden gevonden

 • Ik ben een open boek

 • Ik probeer de scherpe kanten van het leven te verzachten, zoals ik de bitterheid van mijn koffie verzacht

 • Ik ben gul met mijn tijd

 • Ik ben hulpvaardig

 • Ik neem snel teveel hooi op de vork

 • Ik zorg niet zo goed voor mezelf

Hm, ik ben bang dat dit best aardig lijkt te kloppen. Ik was eigenlijk liever een beetje geheimzinnig geweest in plaats van een open boek. Als je wilt kijken wat voor type jij bent, klik dan hier.

Overigens denk ik dat het koffiezetapparaat ook wel een stukje persoonlijkheid zal weerspiegelen. Het zou me niks verbazen dat het feit dat ik een filterapparaat gebruik betekent dat ik niet van opsmuk houd of zo!

Hoe drink jij je koffie? En met welk apparaat zet je het? 

( Hide )
 1. Ik zit volgens die test tussen de 'Latte drinkers (folks who add milk/cream and sugar)' en de 'Decaf/ soy milk/ Very specifically ordered coffee' in en het klopt wel redelijk als ik dat zo lees.
  Ik gebruikt stevia in mijn koffie/thee en 9 van de 10 keer rijst- of amandelmelk (soms gewone maar dat heb ik niet zo vaak in huis).
  Ik gebruik grote mokken of van die hoge glazen die ook voor ijskoffie gebruikt worden. Hazelnoot/vanille/speculaas zijn favoriet... maar ook gewone koffie, soms Cafeïnevrij of een koffievervanger (Bambu). Soms ook gewoon zwart en/of zonder zoetstof, ik lust het allemaal wel maar het is voor mij meestal een genietmomentje dus ik maak het altijd zo dat het mijn zin in zoetigheid weghaalt, zo ga ik niet snoepen en dat scheelt weer calorieën. :P
  Wij hebben trouwens een gewoon koffieapparaat voor in het weekend en ik gebruik de Senseo doordeweeks omdat er dan veel minder koffie wordt gedronken over het algemeen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik drink zelden koffie en heb alleen van die handige zakjes oploskoffie in diverse smaken in huis.
  Ik heb wel een koffiezetapparaat, maar er komt hier zelden iemand die koffie wil dus gebruik ik het nooit.
  dat koffiezetapparaat zit wel een grappig verhaal aan vast.

  Ik denk dat het een jaar of 14 geleden was dat ik bij een puzzelwedstrijd een heel pakket won.
  Zo'n duozetter voor koffie en water, met pakken koffie thee en koekjes.
  Een paar dagen later kom ik bij de supermarkt waar een actie was.
  Je kreeg bij de boodschappen een lot waarmee je prijzen kon winnen.
  De cassiere vergat me een lot te geven en we maakten er een grapje over.
  Ik wilde wel wat winnen, maar dus echt geen koffiezetapparaat.
  Kom ik thuis, ligt er een briefje in de bus, dat ik (jawel) een koffiezetapparaat gewonnen had.
  Dus ik gierend van de lach weer terug naar die supermarkt om mijn prijs op te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En oh ja ik vind chocoladecapuchino erg lekker

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Grappig, het klopt wel. En de andere dingen kloppen ook echt veel minder!
  Hier altijd zwarte koffie, uit een gekregen koffiezetapparaat dat meteen na het zetten zelf uitschakelt, met een thermoskan eronder. Hoe zuuneg. In mokken waar een flinke ''sloot'' in kan. Maar vind jouw kopjes veel knapper!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vet op de botten12 oktober 2013 om 14:16

  Ik gebruik een thermoskan met opzetfilter en schenk door met de hand. De kofie zijn bonen van arabica van de lidl. Ik meng pittig en mild half om half. Ik maal met een koffiemolen van de kijkshop. Voor 4 flinke mokken van ruim 2 dl gebruik ik 32 gram koffie.Ik weeg het precies af. De bonen kosten 6 euro 55 ct per kilo en zijn soms in de aanbieding. Ik doe er een flinke scheut becel koffiemelk in en 1 klontje suiker. Ik vind het perfect smaken en het opgieten is echt niet zo veel werk. In de thermos blijft de koffie echt nog wel 2 uur prima. De koffiemolen kostte 16 euro. Een flinke mok koffie kost mij dus 5 cent voor de koffie, 2 cent voor de suiker en melk en 1 cent voor de afschrijfing van koffie molen en thermoskan en ketel en het gas voor het water. Totaal 8 cent

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik drink 1 kop koffie per dag. Bij mijn ontbijt. Ik zet mijn koffie met een 15 jaar oud koffiezetapparaat. Ik drink sinds twee jaar altijd biologische koffie. Ik drink het zwart met wat stevia er in. Oh ja en ik drink het uit een mok. Altijd dezelfde mok trouwens. Ik hoef nooit koffie weg te gooien, omdat ik het precies afgepast zet voor mezelf. Senseo vind ik niet lekker, dus dat zal ik nooit voor mezelf kopen zo'n apparaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik drink geen koffie ,want ik vind het niet lekker, wel dronk ik vroeger op vakantie in italie wel eens cappucino,maar ik heb hier in nederland wel eens cappucino geprobeerd maar vind het hier niet lekker,misschien vond ik het daar lekker door de combinatie van lekker op vakantie en de omgeving ,ben wel benieuwd wat het over je zegt als je geen koffie drinkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Haha neen ik drink echt nooit koffie. Maar je hebt schattige kopjes en ook leuk dat dienblad van oude sigaren :-)
  Wel gezellig elke maandag even bij beppen voor je week weer begint.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik drink 5 bakken koffie per dag waarvan 4 ervan wordt gezet met een nescafe apparaat met cupjes.
  En de laatste bak is Senseo.
  Beide soorten is extra Dark roast en nr. 10 van de Nespresso d'or. Wat dat over mij zegt weet ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik drink koffie zwart, uit een mok gezet met een heel normaal eenvoudig koffiefilterapparaat . Ik drink maximaal 5 kopjes per dag. (3 s'morgens en 2 's avonds) S enseo komt er in mijn huis niet in, ik houd niet van welke s enseo smaak dan ook en de koffiepads zijn me veel te duur.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hier geen koffiedrinkers, wel een senseo in huis voor de visite.
  Ik heb wel heel veel verschillende theesmaken in huis, zou dat ook iets zeggen?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij zetten alweer drie jaar koffie in zo'n eenvoudig filterkoffiezetapparaat van. Mijn man had hem al toen ik 17 jaar geleden bij hem ging wonen. Ik vond mijn koffiezet apparaat veel mooier dus verdween die van hem in de kast. Toen die van mij stuk ging, kwam hij weer te voorschijn. Ik kocht na enkele maanden toch weer een mooiere ( een blauw filterapparaat)
  Toen deze drie jaar geleden ook weer stuk ging, kwam het oude apparaat van hem weer tevoorschijn!! Dat lelijke ding is niet stuk te krijgen!!! Maar hij doet het goed, moet ik ook eerlijk bekennen. Dus hij mag nu op ons aanrecht blijven staan! Wij drinken het hier thuis allemaal zwart zonder suiker. Heerlijk!!! (leuk idee, zo elke week gezellig met koffie te beginnen!!). Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mijn koffie staat er, geloof ik, niet bij: sterke koffie met een klein scheutje melk. Collega's klagen vaak over de sterke koffie uit onze koffiemachine op het werk, ik vind die koffie juist lekker.

  Thuis heb ik een filterapparaat dat ik nooit meer gebruik, en dat in de berging opgeslagen staat, en verder een Dolce Gusto die ik zelden gebruik vanwege de prijs van de capsules. M'n Senseo gebruik ik als ik een snelle cafeïnestoot nodig heb (altijd extra dark maar eigenlijk vind ik koffie van pads niet eens zo lekker) en voor het echt lekkere maal ik zelf bonen en zet ik koffie in een cafétière.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hier een D,E filter koffieapperaat. 25 jaar oud en ik drink net als jij het liefst uit een kop en schotel. Mokken vind ik te groot en kleine mokjes zijn vaak zo dik langs de rand, dat drinkt niet lekker. Geen suiker en melk graag. Wel een klein koekje erbij of een blokje chocola van een reep als ik alleen bij. Voor visite heb ik altijd wel een bonbon in huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ben een koffieleut. Stapel op koffie. Je kunt mij midden in de nacht wakker maken. Ik dronk het altijd met veel melk. Maar een half jaar geleden wilde ik wat afvallen. Toen ben ik mijn koffie zwart gaan drinken.Ik ben niet meer op dieet, maar drink mijn koffie nog steeds zwart.
  Ik heb een luxe koffiemachine. Hij kan van alles, maar wij drinken alleen gewone koffie. De kinderen liggen in een deuk. Maar het is wel lekkere koffie.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat grappig... Ik drink mijn koffie zwart en ik maak ze met het senseo apparaat. De kenmerken die de man hierover heeft opgeschreven passen ook helemaal bij mij. Leuk om dit te lezen.
  Ik wens je een heerlijke zondag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik zet zelf eigenlijk nooit koffie, al staat er hier wel een nespresso apparaat, mét de originele cups, want die zijn toch eigenlijk lekkerder, vinden we. Maar thuis heb ik daar stomweg geen behoefte aan, en ik drink liefst een grote kop, niet zo'n klein pieterig mini-tasje. Mijn koffiegebruik beperkt zich dus tot de schooluren, waar het afhangt van degene die 's ochtends de koffie heeft gezet hoeveel melk eruit gaat. Ik neem altijd suiker, maar om erin te dopen, ik roer het nooit door mijn koffie heen. Eigenlijk vind ik goeie koffie het lekkerste zwart, en ze mag niet te slap zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ja het voordeel van zo'n Senseo is inderdaad dat je heel makkelijk 1 kopje koffie kunt zetten. Met mijn koffiefilterapparaat is het minimum 3 kopjes!

  Jij drinkt je koffie dus op heel veel manieren! Dat betekent vast creativiteit en open staan voor nieuwe dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Toen had je dus al twee koffiezetapparaten! LOL. Vooral voor iemand die niet om koffie geeft ; )

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Dank je Valhalla! Ik vind mijn kopjes ook erg mooi. Wat handig dat het apparaat zichzelf uitschakelt! Bij ons neemt mijn oudste zoon nog wel eens het laatste kopje koffie, en zet dan de lege kan op het koffieplaatje. Het is een wonder dat de glazen koffiekan nog niet gesprongen is...

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik heb het wel geprobeerd: een filter op een koffiepot en dan langzaam heet water er over. Maar het lukte me niet goed. Het werd heel waterig, dus ik deed het vast niet goed.

  Jouw kopje koffie is niet duur! Ik vind het knap dat je het zelfs zelf helemaal kunt mengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik ben ook helemaal af van de Senseo. Op een gegeven moment vond ik het ook niet meer lekker. In de lokale kringloopwinkel zie ik ze best veel staan. Ze kosten dan trouwens nog steeds 15 euro.

  Stoer dat je de koffie zwart drinkt!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Vroeger dronk ik wel cappuccino maar op een gegeven moment ging die enorme schuimkraag me tegenstaan! Je moet je daar helemaal doorheen werken voordat je bij de koffie komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Dank je Sillie! Dat dienblad komt van de Xenos, en mijn tante Marietje gooide het eerst steeds bij het oud papier! Ze dacht volgens mij dat het een oud kratje was, dat in de keuken rondslingerde...

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Volgens mij zijn krachtige, pittige smaken. Zijn die cupjes handig? Smaken ze lekkerder dan Senseo koffie?

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Vast wel Janneke! Ik heb juist alleen maar kersenthee in huis, dus iedereen is veroordeeld tot kersenthee. Dat zegt vast ook wel iets...

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Grappig dat je niet van dat apparaat van je man kunt afkomen! Maar wel super dat hij het zo goed doet.

  Het is inderdaad een fijn begin van de week! Dat vind ik ook altijd weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Is zo'n Dolce Gusto dan wel extra lekker? Wat jammer dat de capsules zo duur zijn, dat ze een drempel geven om het apparaat te gebruiken. Dat heb ik dus soms met onze houtkachel: als hout relatief duur is, dan gebruik ik de kachel minder.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Zo heb je in ieder geval ook geen keuzestress Frederique! Gewoon al die nieuwerwetse opties negeren. Ik kies ook altijd voor een 'gewoon' kopje koffie. Kiezen de kinderen als ze bij jullie op bezoek komen wel voor de bijzondere soorten?

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Grappig hè, die verschillende voorkeuren en smaken! Ik vind een mok juist helemaal niet fijn. Ik wil juist zo'n petieterig bloemetjeskopje.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Vet op de botten13 oktober 2013 om 15:33

  Het is bij filterkoffie belangrijk dat je eerst een klein beetje opschenkt. De koffie moet opzwellen. Na een klein minuutje kun je dan verder doorschenken. Zorgen dat je de koffie en het hete water goed met elkaar in contact laat komen. Kijk anders even op WikiHow koffie zetten

  BeantwoordenVerwijderen
 32. De kinderen drinken ook meestal gewone koffie. Soms een cappuccino. Daar blijft het dan wel bij. De koffie is wel lekker doordat voor elk kopje koffie de bonen gemalen worden. Heerlijk met een crèmelaagje.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 33. […] zoals de Otto verkopen beddengoed. En één van mijn buurvrouwen waarmee ik altijd op maandag koffie drink heeft recent online een dekbekhoes gekocht bij de H&M! Ik wist niet eens dat de H&M ook […]

  BeantwoordenVerwijderen

© all rights reserved
made with by templateszoo