Koffiemolen: soorten en waar je op moet letten bij koffiemolens!

koffiemolen

In mijn keuken hangt zo'n leuke ouderwetse koffiemolen van Douwe Egberts.

Hij heeft twee standen: grof en fijn.

D.E. koffiemolen van Marktplaats

Ik kocht hem ooit voor 15 euro via Marktplaats. Op dit moment hangt hij er eigenlijk vooral voor de sier, en gebruik ik gemalen Douwe Egberts koffie. Ik kan de koffiemaler namelijk niet goed schoonmaken, en dat vind ik een vies idee. Ik heb het wel geprobeerd, door rijst te malen met de koffiemolen. Maar toch.

Mijn ouders hadden vroeger zo'n vierkante, houten koffiemolen. De gemalen koffie viel daarbij in het laatje. Dit model kun je trouwens nog steeds kopen.

Het voordeel van zelf je koffiebonen malen met een koffiemolen is natuurlijk dat je koffie verser is. Wist je bijvoorbeeld dat gemalen koffie maar een half uur vers blijft?

Goede koffiemolens: criteria

  1. Een goede molen kun je goed schoonmaken! Helaas is dat met mijn koffiemolen dus niet het geval. Een goede molen heeft goede maalschijven. Met de maalschijven wordt namelijk de koffie gemalen. 

Er is geen enkel koffieapparaat dat de schade die een slechte molen veroorzaakt aan je koffiebonen nog kan goedmaken. Slecht gemalen koffiebonen, leiden tot vieze koffie.

Koffiemolens: handversie en elektrische versie

Net zoals je veel verschillende soorten koffiezetapparaten hebt, zo heb je ook veel verschillende soorten koffiemolens!

Je hebt:

  • Handmolens (mijn DE molen, houten vierkante molen, Turkse koffiemolen
  • Electrische koffiemolens

Elektrische koffiemolen

Als je een electrische koffiemolen wilt kopen kun je kiezen uit twee soorten.

Propellermolen

Deze molen heeft een ronddraaiend propellermesje. Het lijkt heel erg op het mesje van een staafmixer. Met deze koffiemolen snijd je de koffiebonen vooral door. Echt malen is het eigenlijk niet. Het resultaat is dan ook nogal brokkelig. Je kunt het beste maar een klein beetje koffiebonen tegelijkertijd doen, en veel schudden.

Koffiemolen met metalen schijven

Met metalen schijven krijg je wel een mooie, gelijkmatige maling. De schrijven málen tenminste ook echt. Zelfs de goedkoopste koffiemolen met metalen schrijven werkt behoorlijk goed. Ik las ergens dat je beter kunt investeren in een goede molen, dan in een duur koffiezetapparaat.

Wat kosten koffiemolens?

Een goedkoop elektrisch model heb je al voor 12,95! De duurste kost rond de 1300 euro. Maar dan heb je ook een professioneel apparaat.

Hier onder een koffiemolen die je kunt kopen bij bol.com:

Princess Koffiemolen

koffiemolen

Welk type koffiemolen gebruik jij?

Vergelijkbare berichten

12 reacties

  1. Ik heb ook zo'n gele koffie wandmolen- net aan mijn moeder gegeven, nostalgie voor haar. Je zegt dat het twee standen heeft voor grof en fijn. Waar moet ik draaien??? Ik krijg alleen maar een erg grof mengsels.

  2. Ik heb mijn koffiemolen speciaal nagekeken: vlak boven het glazen bakje, zie je op het hout de standen grof en fijn geschreven, met een pijl. Er zit daar ook een draaidingetje waarmee je de stand kunt veranderen.

    Bij die van mij in ieder geval : )

  3. Ik gebruik de DE koffiemolen al jaren voor het malen van koffie. Werkt uitstekend en de koffie smaakt heerlijk. Af en toe handje rijst malen en hij is weer schoon. Mijn moeder maalde in de oorlog graan ermee, ijzersterk die koffiemolens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *