Koffie er bij? Blog over koffie, koffie zetten en koffie drinken.

Search

Filterzakjes hoe kies je de juiste maat: het antwoord van Melitta

melitta benz
Melitta Benz: uitvinder van de koffiefiler
Toen ik de post Filterzakjes: welke maat? schreef, stuurde ik een mailtje naar Melitta met deze vraag:

'Beste heer, mevrouw hoe weet ik welke maat koffiefilter ik moet kopen? Ik weet dat het precies in mijn filterhouder moet passen. Is er een bepaald aantal centimeters van mijn filterhouder dat me kan vertellen welke maat filterzakje ik moet kopen? Hoe weet ik of ik maat 1, 2, 4 of 6 moet kopen?'

Melitta over de maten van koffiefilters


Melitta: 'In de ‘kinderjaren’ van het filterzakje bestonden er nog geen filterkoffiezetapparaten. De koffie werd toen nog met de hand gezet. Men gebruikte toen de filterzakjes met formaat 101, 102 etc.

Deze formaten gaven aan hoe vaak er water opgegoten diende te worden, afhankelijk van de benodigde hoeveelheid koffie.

 • Filter formaat 101: 1 x water op de koffie schenken
 • Filter formaat 102: 2 x water op de koffie schenken
 • etc.

Het 1x systeem


In de jaren 60 ontwikkelde Melitta het 1x systeem. Met deze filters hoefde men slechts 1x water op te schenken. Het formaat van de filter was aangepast op de benodigde hoeveelheid koffie. Bijvoorbeeld formaat 1x4 voor 4 kopjes koffie, door 1x water op te schenken. Dit maakte het met de hand opschenken gemakkelijker.


 • 1x water in een 1x2 filter geeft 2 kopjes koffie,
 • 1x water in een 1x4 filter geeft 4 kopjes 
 • etc.

Melitta hield de filters met formaten 100 etc in het assortiment voor consumenten die een filterhouder in deze maat hadden. De daarop volgende jaren werden meer en meer filterkoffiezetapparaten ontwikkeld. Op dat moment waren er alleen Melitta filterzakjes op de markt. De ene producent koos formaat 1x4 en de andere bijv. Formaat 102 voor de constructie van hun machine. Inmiddels gebruiken de meeste machines 1x4, omdat dit formaat het meest geschikt is voor het zetten van 8-10 kopjes met behulp van een koffiezetter (juiste verhouding water: gemalen koffie). '

Bedankt Melitta!


Ik ben blij met het uitgebreide antwoord van Melitta, en de moeite die ze hebben genomen om alle informatie op een rijtje te zetten!

Leestip


Lees hoe een huisvrouw koffiefilters uit vond, en zo het begin was van het bedrijf Melitta!

3 opmerkingen

 1. Oh wat handig! Bedankt voor de uitleg, nu kan ik er rekening mee houden als ik koffie zet. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat nou, als je altijd no2 gebruikt hebt? AH is gestopt met eigen merk filters, waarvan ik altijd no2 gebruikte! Welk no. is dit bij melitta?

  BeantwoordenVerwijderen