Koffie warm houden: hoe doe je dat?

Ik heb mijn koffie het liefst flink heet. Als ik bijvoorbeeld bij de Hema een kop half lauwe koffie krijg dan baal ik echt. Thuis kan ik er voor zorgen dat mijn koffie goed warm is.

Meestal zet ik het koffiezetapparaat aan, en daarna ga ik douchen. Als ik dan klaar ben met douchen is de koffie lekker warm en vers.


Koffiepot op het koffieapparaat laten staan


Ik drink 's ochtends zo'n 3 kopjes koffie achter elkaar. Zo lang ik nog koffie drink laat ik de koffiekan op het koffiezetapparaat staan, want zo blijft de koffie lekker warm.

Maar mijn D.E. koffiezetapparaat heeft helaas de gewoonte om na ongeveer 45 minuten spontaan uit te gaan. Dat is ongetwijfeld voor de veiligheid, maar als ik bezoek heb is het lastig. Want dan wordt de koffie soms koud omdat ik dat niet altijd merk. En als het koffiezetapparaat uit gaat, stopt ook het warmhoudplaatje, en koelt de koffie af.

Laten we eens kijken op welke andere manieren je koffie warm kunt houden!

Koffie warm houden in een thermoskan


De bekendste methode om koffie warm te houden is natuurlijk de thermoskan! Spoel zo'n thermoskan van te voren goed uit met zo heet mogelijk water. Vervolgens schenk je de koffie er bij in.

Goede thermoskannen kunnen je koffie 248 uur warmhouden.

Thermoskannen heb je tegenwoordig in superleuke modelletjes. Zoals deze Nordal thermoskan van VT Wonen:

Of deze bij bol.com die helaas niet meer leverbaar is:

Gebruik een percolator


Verwacht je veel mensen en heb je dus veel koffie nodig? Dan is een percolator kopen de beste keuze. Daarmee kun je namelijk en heel veel koffie zetten in één keer en een percolator houd je koffie lekker lang warm.


Ontkalk je koffiezetapparaat regelmatig


Wist je dat als je koffiezetapparaat kalkaanslag heeft dat het minder warme koffie produceert? Het is daarom belangrijk je koffiezetapparaat regelmatig te ontkalken. Ik doe dat bijvoorbeeld 1 keer per maand met azijn. Maar je kunt ook een special ontkalkmiddel gebruiken. Deze kun je onder andere kopen via koffiecentrale.

Zie ook mijn post over je waterkoker ontkalken!

Conclusie over koffie warm houden


Als je niet heel veel koffie nodig hebt kun je koffie prima warmhouden op het warmhoudplaatje van je koffiezetapparaat. Heb je veel koffie nodig dan is een thermoskan of zelfs een percolator handiger.

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner
( Hide )
 1. Dat je koffiezetapparaat minder warme koffie zet bij kalkaanslag, dat wist ik niet. Wij hebben een espresso apparaat en dus geen gedoe met warm houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben een koffiezetapparaat met een thermoskan (standaard erbij). Veel minder energiekosten (hij hoeft niet meer warm te houden). Ik spoel hem altijd om met heet water inderdaad. Ik ben er erg blij mee! (het is een Philips).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Philips Café Gaia is het merk. Ook nog heel goed getest door Consumentenbond en krijgt goede reviews. Ik vind ze terecht.

   Verwijderen
  2. Super dat hij de koffie ook echt goed warm houdt!

   Verwijderen
 3. Heb koffiezetapparaat. Naar werk meem ik koffie mee in coffeemug.
  Zet er heet water in en als de koffie klaar is water er uit en koffie in de beker. Blikft goed warm.
  Als.ik eens koffie haal dan doe ik het ook mijn beker en vraag ze het om te.spoelen met heet water. Koffie is daar altojd loeiheet en heel de tijd warme koffie.
  Als de koffie lauw is zeg ik dat en moeten ze het nieuw geven. Maar dat gebeurd nooit.
  Groet,Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De koffiekan op het apparaat laten staan vind ik persoonlijk wat energieverspilling. En volgens mijn vriend koekt je koffie dan een beetje aan waardoor je meer werk hebt om de kan schoon te krijgen. Er is wel een immens verschil in thermossen en mijn ervaring is dat de mooiste niet altijd te beste zijn. Onze thermos houd koffie minstens een uur echt heet en nadien nog een paar uur warm. Het mechanisme om uit te schenken werkt spijtig genoeg niet goed meer waardoor ik al een paar keer loeihete koffie over mijn vingers heb gehad. Dus we moeten toch eens op zoek naar een nieuwe.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Over smaak valt niet te twisten (wel over onwetendheid), maar koffie warm houden op de warmhoudplaat is het slechtste wat je koffie aan kunt doen! Door de continue verhitting wordt de koffie binnen 10 minuten al bitter, het 2e kopje koffie is lang zo lekker niet meer. Afgezien hiervan slurpt het ook nog eens veel stroom en ja, de bodem van de kan is ook veel lastiger schoon te krijgen.

  Zoals ik het doe: De thermoskan van het snelfilterapparaat (Melitta Aroma Elegance Therm Deluxe) voorverwarmen met heet kraanwater, ondertussen koffiefilter in de filterhouder nat maken, verse koffiebonen medium-fijn malen (Wilfa Uniform rvs) en het reservoir vullen met gefilterd (Brita On Tap) koud kraanwater. Thermoskan plaatsen en het snelfilterapparaat - als dat kan - langzaam laten doorlopen.
  Als de koffie binnen een uur genuttigd zal worden laat ik het in de thermoskan zitten. Anders giet ik het over in een hermetisch af te sluiten thermosfles (Leifheit rvs) die ik heb voorverwarmd met kokend heet water, wat extra energieverbruik kost van de waterkoker maar de koffie minstens 4 uur vers, lekker en heet houdt.

  Ik koop sinds enkele jaren mijn koffiebonen bij een specialty coffee importeur & brander, waar de oorsprong van iedere boon eenvoudig tot op de lokale koffieboer te herleiden is, deze ook genoeg verdient om te blijven investeren in de kwaliteit van zijn of haar plantage en het proces van bron tot consument op een 100 procent maatschappelijk verantwoorde manier gebeurt.

  Ja, je betaalt minstens 2x zoveel voor de koffie maar eenmaal je een eerlijke boon hebt geproefd en je op een heerlijke manier de verschillende smaken van continenten, landen, regio's en zelfs plantages kunt ontdekken, vraag je je af hoe je überhaupt die oude ranzige supermarkt-prijsvechter-koffie hebt kunnen drinken.

  BeantwoordenVerwijderen

© all rights reserved
made with by templateszoo