Om koffie te zetten meng je water met koffiebonen. En dat heet dan koffie zetten. Koffie zetten kun je op veel verschillende manieren doen.

Waar moet je aan denken bij koffie zetten?

Allereerst moet je bedenken wat voor smaak koffie je lekker vindt. Verschillende koffiebonen geven namelijk een verschillende smaak koffie. Houd je van espresso, of heb je bijvoorbeeld liever Arabica bonen.

En wil je één kopje koffie zetten, of zijn er meer mensen die koffie willen? Wil je de koffie meteen opdrinken, of wil je hem bewaren?

Koffie zetten: wat gebeurt er eigenlijk?

Als je water bij koffie doet, dan onttrekt het water stoffen aan de koffie. Volgens kenners is koffie het lekkerst als 18-22% van de smaakcomponenten uit de koffie in het water is getrokken. Als het veel meer wordt, dan wordt de koffie bitter. Koffie bestaat voor meer dan 98% uit water.

De formule voor de ideale sterkte van een kopje koffie is:

50-75 gram koffie per liter water.

55 gram per liter is 'normale' sterkte

Koffie zetten: tijd

Als je water bij koffie doet, dan is het eerste wat er gebeurt dat het water de koffie verzadigd. Je ziet dat de koffie het water opzuigt. Op dat moment begint het water de verschillende oplosbare stoffen in de koffie te onttrekken. Sommige stoffen lossen sneller op dan andere.

Als je het koffie zetten weinig tijd gunt, dan moet je fijn gemalen koffie gebruiken. Want dan kan het water sneller de smaakstoffen onttrekken. Heb je wel de tijd, dan kun je een grovere maling gebruiken.

Water beïnvloedt de smaak

Aangezien koffie vooral uit water bestaat, kun je je voorstellen dat water de smaak beïnvloedt! Daardoor kan het ook gebeuren dat je in Italië heerlijke koffiebonen meeneemt, maar dat die thuis heel anders smaken dan in Italië. Maar die koffiebonen smaken alleen hetzelfde als je exact het zelfde water kunt gebruiken bij het koffie zetten.

Watertemperatuur bij koffie zetten

Je kunt koffie zetten met koud water. Maar met heet water gaat het sneller. Toch moet je nooit kokend heet water op koffie gooien! Zelfs niet op oploskoffie. Want dan gaathet bitter smaken.

De ideale water temperatuur voor koffie zetten is 92-96 graden

Methodes van koffie zetten

Steelpan methode oftewel Al Fresco

Dit is een supersimpele manier van koffie zetten! Het lijkt een beetje op koken vind ik. Je doet water in een steelpannetje. En als het net begint te koken voeg je de koffie toe. Al roerend haal je het pannetje dan van het vuur, laat de koffie vervolgens vier minuten rusten. Uiteraard moet je wel een zeef gebruiken als je de koffie in kopjes giet.

Koffiekan methode

Dit is zo mogelijk nog simpeler. Je verwarm eerst de kan waarin je de koffie wilt hebben voor, door er heet water in te gieten. Giet de kan daarna leeg, en maak hem droog. Doe er koffie in. Daarna kook je water, en als het bijna kookt giet je het over de koffie. Goed doorroeren, en weer 4 minuten laten rusten.

Gebruik ook hierbij een zeefje.

Ibrik oftewel Cezve

Dit is een Turkse methode om koffie te zetten. Een Ibrik is een klein koperen of bronzen kannejte met een lange steel en een smalle hals. Je hebt ibriks in verschillende maten. Aan de onderkant staat meestal hoeveel kopjes koffie je er mee kunt zetten. De verhoudingen zijn makkelijk: per kopje water, 1 volle theelepel koffie en 1 volle theelepel suiker. Daarna zet je de Ibrik op het fornuis en breng je de koffie aan de kook. Als de vloeistof voor de derde keer dreigt over te koken haal je hem van het vuur.

Persoonlijk vind ik dit een vrij ingewikkelde en arbeidsintensieve methode!

Cafétiere

Het klinkt veel chiquer, maar koffie zetten met een cafétiere lijkt op de koffiekanmethode. Het is alleen makkelijker om dat je geen aparte zeef meer nodig hebt.

Bij koffie zetten met een cafetiere wordt een 'fijne maling' geadviseerd. Net als bij de koffiekan methode verwarm je de cafetière eerst voor door er heet water in te doen. Maak de cafetière daarna droog, en schep de koffie erin. Vervolgens voeg je het water er bij, als het bijna aan de kook is. Goed roeren. Vervolgens zet je de zuiger met het deksel er op. Duw na 4 minuten de de zuiger langzaam naar beneden.

Koffiefilterapparaat

Nu komen we steeds meer op bekend terrein! Het koffiefilterapparaat werd veertig jaar geleden uitgevonden. Je doet water en koffie in het apparaat, drukt op de aan-knop en de koffie wordt voor je gemaakt. En je hebt ook geen zeefje nodig, want het koffiefilter houdt de koffie tegen.

Espresso apparaat

De gedachte achter een espresso apparaat is dat je heet water door middel van stoom door de koffie leidt! Een perfecte espresso heeft een 'creme'. Dat is een lichte schuimlaag. Kenmerkend voor espresso is de hoge druk waarmee het water door de 'zeer fijn gemalen' koffie wordt geperst. Om precies te zijn 9 bar. Ter vergelijking bij Senseo is de druk maar 1,5 tot 2 bar!

Senseo apparaat

De Senseo kunnen we hier natuurlijk niet vergeten! Hij kwam op de markt in 2001 en staat in menig huishouden. De Senseo werd ontwikkeld door Philips en Douwe Egberts, en bleek een goede combinatie! Hoewel de Senseo haar grootste populariteit alweer heeft gehad. Inmiddels zijn veel mensen er alweer op afgeknapt. En bij kringloopwinkels zie ik regelmatig Senseo apparaat voor maar 15 euro staan.

Koffie zetten met Senseo: makkelijk en snel

Koffie zetten met een Senseo is makkelijk en snel. Je legt een koffiepad in het apparaat, voegt water toe, en drukt op het knopje. Je kunt er maximaal twee kopjes koffie mee zetten per keer.

Hoewel Douwe Egberts probeerde te voorkomen dat andere bedrijven koffiepads gingen maken, is dit niet gelukt. Je kunt dan ook overal (goedkope) koffiepads kopen. Denk aan Aldi, Lidl, maar ook de Albert Heijn en Hema hebben koffiepads op de markt gebracht.

Senseo Sarista

Een nieuwe ontwikkeling op Senseo gebied is de Sarista. Daarbij werk je met vers gemalen bonen. Ik vind het lekker klinken, maar heb deze koffie nog nooit kunnen proberen.

Last but not least heb je dan nog koffie zetten met een Percolator, een Conakan en met een Napolitaan. Maar dit zijn minder voorkomende methodes van koffie zetten.

Benieuwd hoe anderen hun koffie zetten?

Lees dan de rubriek Koffiepaspoort